Sosyal Medya

Dünya

Obama: Netanyahu İsrail’in itibarını tehlikeye atıyor

İsrail basınına konuşan ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Filistin konusundaki tavrının İsrail'in itibarını tehlikeye attığını söyledi.



Ä°srail’de Kanal 2’ye verdiÄŸi röportajda ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistin’le müzakereler konusunda ortaya koyduÄŸu ÅŸartların Ä°srail’in itibarı üzerinde ÅŸüphe oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

Obama, “Netanyahu’nun bu konudaki tavrı pek çok ÅŸart içeriyor ki bu ÅŸartların yakın zamanda yerine getirilebileceÄŸini düÅŸünmek gerçekçi deÄŸil. Bu da Ä°srail’in tümden itibarını kaybetmesi tehlikesine yol açıyor” dedi.

GeçtiÄŸimiz hafta Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun Batı Åžeria’daki Filistin yönetimine barış müzakerelerine yeniden baÅŸlamayı teklif ettiÄŸi ancak Batı Åžeria’daki yasadışı yerleÅŸimlerin korunması ve geniÅŸlemesine izin verilmesini ön ÅŸart olarak koÅŸtuÄŸu ortaya çıkmıştı.

Ä°srail’deki Haaretz gazetesinde çıkan habere göre, Ä°srailli bir yetkili Netanyahu’nun bu teklifi ilk olarak geçen hafta Kudüs’te bir araya geldiÄŸi Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler Temsilcisi Federica Mogherini’yle paylaÅŸtığını aktardı.

Filistin Yönetimi ve Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) teklife sert tepki göstermiÅŸ ve müzakerelere devam edilebilmesi için yasadışı yerleÅŸimlerle ilgili tüm aktivitelerin durdurulması gerektiÄŸini söylemiÅŸlerdi.

Ä°srail’de mart ayındaki seçimlerden galip çıkan ve hükümeti kuran Netanyahu, o zamandan bu yana ABD ve AB’den Filistin ile barış görüÅŸmelerini yeniden baÅŸlatması için baskı görüyor.

Kaynak: Reuters, Kanal 2, Haaretz, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.